Veneto - opravdové speciality!
Bigoli jsou tlusté nudle vyrobené z celozrnné pšenice. Pochází z Veneta a tak není divu, že se staly součástí jednoho z nejpopulárnějších jídel v Benátkách.
Jak je v Itálii zvykem, tak i zde je recept z těstovin jednoduchý a budete potřebovat opravdu jen pár surovin.
Sežeňte si těstoviny Bigoli. Určitě je naleznete ve „speciálkách“ s italskými specialitami.
Dále budete potřebovat už jen bílou cibuli, ančovičky v oleji, bílé víno, petržel a hrubě mletý pepř.
Do osolené a vroucí vody (Italové říkají, že vodu na těstoviny skoro nelze přesolit a ideální slanost vody na těstoviny je stejná jako slanost moře!) přidejte Bigoli a vařte dokud nebudou aldente! Na obalu bude určitě doba, po kterou těstoviny máte vařit! Poté sceďte a trošku vody si nechte do omáčky (asi malou naběračku).
Mezitím na oleji z ančoviček zpěňte nakrájenou cibuli (jen zlehka, neměla by hnědnout!). Přilejte 1 dcl bílého vína a vodu z těstovin. Zredukujte na tři čtvrtiny.
Přidejte ančovičky a míchejte, dokud se nerozpustí, přidejte těstoviny a vmíchejte do nich všechnu omáčku tak, aby se rovnoměrně obalily.
Ihned podávejte! Na každý talíř jen přidejte nasekanou petrželku a nadrcený pepř.
K tomuto receptu se skvěle hodí víno Soave Classico z vinařství Suavia. Je jemné a ovocité s příjemnou kyselinkou, která vám krásně pozvedne chuť ančoviček v těstovinách.
Pro milovníky rosé bych doporučil St. Emiliano z vinařství Pratello. Tady totiž krásně „zafunguje“ jeho ovocitost a jemnost!
A pro milovníky červeného vína jednoznačně doporučuji Chianti Classico famiglia Zingarelli z vinařství Rocca delle Macie! Jeho tříslovina společně s ovocitostí bude určitě lahodit vašim chuťovým pohárkům podobně jako předešlá vína.
TIP: Italové do vody na těstoviny nikdy nepřidávají olej! Je to z toho důvodu, že by na mastných těstovinách nedržela omáčka!
DOBROU CHUŤ A NA ZDRAVÍ!
Team La Fattoria.